Thursday, 28 January 2016

Resepi Tomyam Santan ala Thai dan telur dadar rangup

Posted by Amalin Rosly at 04:42
Sooo today, I am going to share another recipe that I have used the try and error method for so many times until I am finally satisfied with the taste which is....

Tomyam Santan alai thai, ala Noodle station

Why Noodle station? Well for starters, I started obsessing on how to make this tomyam after I ate the Tom yam noodle there because it was da bombbbb *insert amazed emoji*

I tried to replicate the taste for soooo many times but it never tasted the same until...

I watched Runningman. Yeah runningman yang ada Jong kook tu. It was the episode where they had the cooking competition and there was this part where Gary learnt how to make Tom Yam from a Thai chef. I remembered feeling sooo excited at that time to follow how the chef cooked it and finallyyyy after so many times altering the taste, i was able to make my tomyam to taste quite the same as the Noodle station's one.

Soooo nowww I am going to share the recipe that made me go crazy looking for it :D

Bahan-bahan:

Santan
Halia 1 inci
Serai 1 btg
Bawang putih 6 ulas*
Cili padi 7 *
Udang kering*
Ayam
Kiub pati ayam
Sos cili
Daun limau purut 5
Limau nipis 1
Carrot or any sayur you suka
Tomato
Perencah tomyam yang ada tulisan thai tuu

Cara-cara:

1. Blender bahan bertanda *
2. Masukkan santan separuh kotak , halia yang dihiris nipis, serai yang diketuk.
3.  Renehkan kejap, then masukkan bahan yang dah diblender dan perencah tomyam dua sudu.
4. Didihkan lama-lama (dalam 10-15 minit) sebab kita kan tak tumis, soooo kena la pastikan yang blender tu masak dan tak pedas yang panas tu
5.Masukkan garam, gula, kiub pati ayam, ajinomoto if you want.
6. Lepas tu masukkan ayam dan biarkan sampai ayam tu masak.
7. Masukkan air, daun limau purut, perah limau nipis, carrot. sos cili dalam 3 sudu besar.
8. Bila dah mendidih tu, masukkan tomato then boleh la tutup api.




Oh and alang alang dah share resepi tomyam, I share je la terus eh how to make telur dadar rangup macam orang thai buat.

The trick is actually to put tepung jagung setengah sudu teh tu and kacau telur vigorously. Vigorously sampai berbuih tau. Pastu minyak tu pastikan banyakkk. Andd minyak tu kena betul-betul panas. Bukan suam-suam kuku. Betul2 panas tauuu. Bila dah letak telur tu, slowkan api sebab takut hangit.



Andd that's it. For tomyam tu. you are definitely free to use prawn ke meat ke crab ke. It goes the same way anyway. Hope this helps!




1 comments:

Amoi Zubed said...

Nama dia Tomyam Santan, tapi takde santanke Aween?

Post a Comment

 

Once Upon a Time Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review