Tuesday, 22 March 2016

Resepi Tomyam Putih and Sotong Celup Tepung

Posted by Amalin Rosly at 04:55 0 comments
Hi hi :)

I'll just skip my normal rants and straight away head to the recipe lah okay this time sebab iols kan student/businesswoman sekarang so busy lah sikettt hehehe

So here goes..

A. Resepi Tomyam Putih

Bahan-bahan:

Bawang putih x 4
Cili Padi x 10
Serai dititik
Halia 1 inci
Lengkuas 1 inci
Daun limau purut x 4
Limau nipis
Susu cair
Kiub pati ayam
sos cili

Cara-cara:

1. Tumis bawang putih, halia, lengkuas, serai, cili padi
2. Masukkan ayam dan sedikit air. Kacau sampai ayam masak
3. Masukkan garam,daun limau purut, susu cair 4 sudu, sos cili 1 sudu dan perah limau nipis.



B. Resepi Sotong Celup Tepung

1. Perap sotong dengan garam, kunyit, serbuk cili, serbuk kari.
2. Celup dalam telur, tepung yg campur serbuk penaik.
3. Goreng sampai keperangan.

Super duper easy kan? Bunyi macam susah tapi senang jeee :D



Friday, 18 March 2016

Resepi Buttermilk Chicken Simple

Posted by Amalin Rosly at 23:58 0 comments
Hi hi.

It has been excruciating to find a free time to update this recipe and today, luckily I have finished most of my major assignments and bought all the ingredients for my Kelantan Style Lunch business which I have just started two weeks ago (and which perhaps I'll talk about in other post)

Most of my friends really like this Buttermilk chicken, tapi I biasa-biasa je, I learnt the recipe pon because my friends requested so here goes:

P/s: I always like the taste of spices, that's why my recipe is a bit different than others.

Bahan-bahan:

Daun kari 4 tangkai
Bawang putih 5 ulas
Cili padi 5
Marjerin 2 sudu
Ayam
Serbuk Kari
Serbuk cili

Cara-cara:

1. Hiris bawang putih, cili padi kecik-kecik macam gambar. Prepare bahan-bahan seperti gambar di bawah.

2. Perap ayam dengan garam,serbuk cili, serbuk kari, black pepper sikit for 1 hour macamtu. Then dip it inside telur, then guling-gulingkan dalam tepung ayam KFC tu.


 3. Goreng ayam sampai rangup. Angkat dan toskan.

4. Cairkan mentega dua sudu, then masukkan bawang putih, daun kari, cili padi. Tunggu sampai keperangan, pastu masukkan susu pekat 3 sudu, susu cair agak-agak nak kuah banyak mana, and tambah air sikit. Tambah garam untuk balance manis susu tu.

5. And then, dah siap dah! Senang je kannn? Dijamin sedap :3


Friday, 4 March 2016

My seram experience

Posted by Amalin Rosly at 17:16 0 comments
Hi there.

Sooo, macam the title above, this entry is different from any other entry I've did before. Sebab i never have the courage to write about it kan

But here goes

I kept on listening to the sound of guli jatuh no matter whether it's during the broad daylight or midnight as in pukul 3 pagi macam tu.

Makin tegur, makin kuat kadang-kadang.

And then the sound of orang guna lesung tengah-tengah malam. At first macam bersangka baik la, yang rajin rumah atas ni malam-malam buat sambal.

Tak cukup dengan buat sambal, bunyi perabot digerakkan pon selalu dengar. Tengah malam pon bunyi. At first masa naif tu makin melambung la puji jiran atas ni, malam-malam pon sempat buat deco bersama eric lagi.

I was sooo silly kann haha. And then i started to feel curious and tweeted about it. The response was not what i wanted to hear and wasn't ready to hear

"Eh bunyi guli tu bukan maksudnya ada benda tu ke?"

"Nenek aku cakap kalau bunyi guli tu benda tu macam nak cakap dia ada"

And that was the last night i ever stayed up alone. Kalau ada yang terpaksa pon I would pasang ayat ruqyah kuat-kuat buat teman study.

Actually that wasn't the climax of the story. Recently, i had a nightmare when i was sleeping so terjaga la after that. I opened my eyes and i was pretty sure i saw something at the door. But i just read surah an-nas aloud and tido balik. Nasib baik tak kena tegur

Sooo, that's my seram experience that is still happening btw. Any of you guys experience this too? If so can you please share the experience and how you deal with it?


 

Once Upon a Time Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review