Tuesday, 13 January 2015

Resepi spaghetti tanpa menggunakan prego

Posted by Amalin Rosly at 22:39
Patutnya tengah study organic chem sebenarnya tapi tetiba rasa rajin pulak nak share resepi spaghetti ni. Maybe sebab nak mudahkan perempuan/lelaki kat luar sana yang maybe nak masak spaghetti untuk kuantiti banyak tapi dilema sebab guna prego untuk spaghetti untuk kuantiti yang banyak is quite costly kannn. Dah pernah ada dilema ni dedulu sebab selalu masak untuk jamuan kelas hehe :D

So, here we go. Early warning, I don't eat veggies. So this recipe don't have any mushrooms ke ape but you're welcome to add them okay?

Bahan-Bahan:(untuk 5-7 orang so please tukar based on amount pemakan)
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 sudu kecil lada hitam*
sos cili 
sos tomato
air rebusan daging
daging yang telah direbus dipotong kecil-kecil
mayonnaise
planta or any sorts of butter or marjerine
sosej

*blender bahan yang bertanda ini

Cara-cara:
1) Cairkan dua sudu besar butter. Masukkan bahan-bahan yang telah diblender. Tumis sampai wangi.

2) Pastu, masukkan sos cili dan sos tomato(amount tu agak2 based on nak kuah banyak mana)

3) Then masukkan daging dan sosej. Tambah air rebusan daging , garam, gula dan mayonnaise(around dua sudu besar). Pastu rasa lah kuah tu rasa bersalah ke rasa sayang hey ke. There you go. 

Spaghetti Tanpa menggunakan prego yang sungguh jimat.

Oh and for those who wonder how to rebus spaghetti, just panaskan air cukup untuk rendam spaghetti sampai lemas, then tambah garam and butter sikit,

Ihsan gambar by mr google sebab tak pernah sempat snap gambars spaghetti ni. Asal siap masak je terus habis diibaham housemates hehe  

Ok dah. I should go back to studying now. Feel free to try this super duper easy recipe :)))

5 comments:

Miqha Azmi said...

iqha slalu guna rencah spageti yang maggie tu,,murah and banyak..hehe

Amalin Rosly said...

Ooooo hehe boleh jugak. Ni just resepi untuk senang sebab most ingredients selalunya dah ada kat rumah :)

Azura Che Azmi said...

rindu dekat spageti awin...hehehe

Amalin Rosly said...

Uya: Alolo nati balik kelate mari la jaley dumoh bulih awin masok spaghetti ko uya :)

athiqi ariff said...

nice for sharing..hentam saja la labu..

Post a Comment

 

Once Upon a Time Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review